+31 35 543 1000 info@kza.nl

Bij KZA verdienen wij ons geld met het automatiseren van de wereld om ons heen. Mijn collega’s en ik helpen bedrijven om op een zo efficiënt mogelijke manier de kwaliteit van deze automatisering aan te tonen. Wij bouwen testen die automatisch van complete landschappen end2end de kwaliteit bepalen.

Waar je vroeger bij een release een legertje testers naar binnen moest halen om alle regressietesten door-te-klikken (!!), wordt er nu op een knop gedrukt en gaat een computer druk aan de slag. Met precisie, geduld en niet begrensd door een 8-urige werkdag, daar kan geen (menselijke) tester tegenop.

Er zijn genoeg beroepen waarvan mensen ooit dachten dat ze niet zouden verdwijnen. Toch zijn ze op één of andere manier door technische vooruitgang overbodig geworden. Een erg leuk filmpje over dit onderwerp en wat ons in de toekomst te wachten staat is Humans need not Apply. In hetzelfde filmpje worden paarden als voorbeeld gebruikt. In 1908 werd de T-Ford in massaproductie genomen en tot die tijd waren paarden niet weg te denken uit het straatbeeld. Er zouden vast wel nieuwe banen voor paarden worden gevonden of misschien gecreëerd. We weten allemaal hoe dat is afgelopen… Het aantal paarden in Amerika is tussen 1915 en 2005 met bijna 60% gedaald. Als je hier de groei van het aantal mensen (298%) in meeneemt dan is de ‘paard vs. mens’ ratio nog veel harder gedaald.

Begrijp me niet verkeerd ik geloof erin dat er altijd iemand moet zijn die zich druk maakt over de kwaliteit van (in ons specifieke geval) hardware en software. Iemand moet aan mensen de lastige vragen stellen, iemand moet destructief naar een applicatie kijken en iemand moet ‘nee’ durven zeggen als het niet goed is. Ditzelfde zal gelden voor allerlei andere beroepen, waarvan we nu denken ‘dat zal altijd iemand moeten blijven doen!’.

En waarom zou die ‘iemand’ niet een computer kunnen zijn?

Mocht je nog wat tijd over hebben:

Jerry Kaplan: “Humans Need Not Apply” | Talks at Google

AI & The Future of Work | Volker Hirsh |TEDxManchester

Groet,

Frank Lansink

Flansink@kza.nl / 06 2973 8445