+31 35 543 1000 info@kza.nl

Zaterdagavond, een broodje hamburger, rodekool salade en met de hele familie voor de televisie. Dat is de herinnering die bij me omhoog komt als ik aan Star Trek Voyager denk. Ik begin vanavond opnieuw (Netflix is geweldig!) aan de laatste aflevering van seizoen twee. Ik niet kan wachten totdat Captain Janeway en haar crew bij ‘the borg’ uitkomen. Dan begint het smullen pas echt.

In één van de afleveringen die ik de afgelopen tijd heb gezien werd de hoofdrol gespeeld door de dokter. Voor de mensen die geen idee hebben waar het over gaat, de dokter is een holografische weergave met een A.I.. Tijdens de serie maakt deze A.I. een bewustwordingstransitie door en gaat hij op zoek naar hoe het is om mens te zijn.

Dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik na ben gaan denken over wat A.I. betekent voor een vak als testspecialist. Op dit moment kan er gezegd worden of een applicatie werkt of niet. Een berekening gaat goed of fout. Bijna goed, oftewel helemaal fout.

Maar hoe kun je van iets dat zelf leert zeggen of een beslissing goed of fout is?

Kun je boos worden op een kind als hij of zij een foute beslissing maakt? Datzelfde kind maakt een beslissing op basis van zijn normen en waarden. Dat die normen en waarden anders zijn dan die van jezelf, betekent nog niet dat ze fout zijn…

Frank Lansink
06-2973 8445 / flansink@kza.nl