+31 35 543 1000 info@kza.nl

Op m’n dertiende bouwde ik mijn eerste website. In het toen net uitgekomen Dreamweaver 2.0 met een handleiding van een bladzijde of 300. Het was een website voor een bedrijfje in relatiegeschenken, van Lenthe in Hardenberg. Samen met een vriend hebben we alle (ja, echt alle!!) relatiegeschenken die ze hadden op de website gezet. Enorm veel werk natuurlijk, achteraf een slecht idee maar wel mijn eerste opdracht binnen de IT.

Dat in 2015 maar één derde van de Nederlandse bedrijven een website heeft, daarover heb ik me  enorm verbaasd. Er zijn in Nederland (blijkbaar) anderhalf miljoen bedrijven, waarvan er 525 duizend een eigen website hebben. Volgens het onderzoek hebben bijna één miljoen bedrijven geen website.  Deze cijfers verbazen mij nog meer… In mijn hoofd heeft iedereen tegenwoordig een website. Volgens het CBS dus niet, hoe kon ik het nou zo mis hebben? Blijkt dat ruim 83%, van die bijna miljoen, ZPP’ers zijn. “Ow, dat lijkt er meer op, ik ben toch niet helemaal gek” dacht ik. Toch zijn er nog steeds dik 160 duizend bedrijven die in 2015 geen website hadden. Ook dat had ik niet verwacht! Misschien zorgt werken binnen IT voor oogkleppen.

Je vraagt je misschien af hoe ik bij het onderzoek terecht kwam? Ik heb de afgelopen dagen op de site van het CBS doorgebracht. Niet heel sexy, wel geinig! Het CBS heeft namelijk het Center for Big Data Statistics gelanceerd. Hierin gaan ze op basis van alle data die ze verzamelen conclusies trekken en voorspellingen maken.

Tijdens mij dolingen viel mijn oog op het volgende onderzoek. Volgens het CBS is ruim 4,5% van de Nederlandse bedrijven actief in de ICT-sector. Deze 4,5 procent (71.900) bestaat voor het grootste gedeelte (91%) uit dienstverleners, zoals KZA. Daarnaast uit twee kleine groepen de groothandelsbedrijven (8%) en industriële ICT-bedrijven (1%). Ook deze cijfers verwonderden mij…

Ik denk dat het CBS ongelijk heeft!

Ik denk dat we veel meer bedrijven als IT bedrijven (zouden) moeten zien. In alle takken van sport is de automatisering onderhand doorgedrongen. Veel bedrijven zetten in op dezelfde automatisering en internet en de bijbehorende IT afdelingen groeien gestaag. Door de automatisering is IT (stiekem) een core business geworden.

Van iedereen!

Groet,

Frank Lansink

Flansink@kza.nl / 06 2973 8445